Funderar du på att starta eget? Det är då inte fel att ta del av goda råd för företagande. Att starta företag är inte alltid det enklaste, men med hjälp av goda tips och råd, så blir det enklare. Allra först gäller det ju att du har en bra affärsidé. Antingen att du har en viss produkt eller en viss tjänst. Kolla gärna noga av hur det ser ut på marknaden idag med det du ska erbjuda. Kolla också bland vänner och släkt hur stort intresset verkar vara för just det ska erbjuda.

När du ska ta fram en affärsplan, så skriv ner beskrivningen av din affärsidé. Vad är det du ska sälja/erbjuda och varför? Ha en vision med ditt företagande samt sätt upp ett eller flera konkreta mål. Fundera även på var du vill vara fem år från nu.

Du bör även fundera på vad du har för personliga förutsättningar, hur ekonomin ser ut under uppstart och om du kan göra bättre än dina konkurrenter. Därtill är det viktigt att kolla hur marknaden ser ut och vad du har för möjlig målgrupp.

Andra bra saker att ha koll på före du startar upp, det är hur du ska marknadsföra dig, vad du ska ha för prissättning samt vem som ska ta hand om företagets ekonomi.

Välja bolagsform

När affärsplanen är klar så är det även bra att fundera på vad för typ av bolagsform du vill att ditt företag ska ha. Är du ensam person, utan anställda, så brukar enskild firma vara det bästa valet. Här krävs det inget startkapital och istället för lön så gör du så kallade uttag och istället för arbetsgivaravgifter betalar du det som heter egenavgifter. Det enda som krävs för att kunna starta enskild firma är att du blir godkänd för FA-skatt. F-skatten är då för företaget och A-skatten är för dig som privatperson. Du ansöker om detta hos Bolagsverket.

Det finns även andrar bolagsformer för företag. För två eller flera personer som tillsammans startar ett företag så är handelsbolag ett bra alternativ. Här är minst en av ägarna ansvarig för företagets eventuella skulder.

Man kan även starta ett aktiebolag, antingen då ett privat aktiebolag eller ett publikt. Båda varianterna kräver ett startkapital. Mindre verksamheter bör välja att starta ett privat aktiebolag, medan ett publikt aktiebolag passar större verksamheter.

Glöm inte heller att du ska registrera firman för moms samt se även till att skydda ditt varumärke.

Fler goda råd för företagande

När du startat ditt företag, se gärna till att börja nätverka med andra och knyt kontakter. Skapa gärna även en digital profil för ditt företag. Det finns många fördelar med att ha en egen hemsida samt även se till att finnas på olika sociala medier.

Värdefulla tips:

Var inte rädd för förluster! Första året går sällan med vinst.

Sälj in dig! – Det är du som i början måste hitta dina kunder.

Fokus på det du kan bäst – Gör det du kan bäst och låt andra sköta andra delar!

Tips för dig som vill starta eget företag