När man talar om både kläder och smink, så är det ju så att vissa människor passar i en färg, medan andra inte gör det. Det hela handlar om vad för hudton man har. Hudton ska inte förväxlas med hudfärg, för det är två skilda saker. Bra råd för smink och vad för färger du kan tänkas passa i, det har alltså med hudtonen att göra. Sedan står det dig så klart fritt att sminka dig eller klä dig i de färger du gillar!

Ta reda på din hudton

När man talar om vad en person kan ha för hudton, så är det antingen varm hudton, kall hudton eller neutral hudton. Hudfärgen har alltså inte med hudtonen att göra, då du faktiskt kan ha en kall underton om du är mörk i hyn så väl som du kan ha en varm underton om du är rödlätt.

Fördelen med att klä sig och sminka sig efter den hudton man har, är att du framhäver dina egna färger på bättre sätt. Du ser helt enkelt piggare ut med rätt färg.

För att ta reda på vad du har för hudton, så finns det ett mycket enkelt knep. Ställ dig framför en spegel med naturligt dagsljus. Kolla sedan in dina blodådror och vener på armarna. Om de är blå, så har du en kall hudton. Är det så att de är gröna, ja då har du en varm underton. Om de är mer av en mix, då har du en neutral underton.

Rätt smink för din hudton

Du bör välja en foundation som passar din underton. Du som har en kall underton bör satsa på en som drar mot rosa-rött. Om det är så att du har en varm underton bör du satsa på en foundation som drar åt gult. För dig med neutral hudton så bör färgerna dra mot rosa och gult.

Även annan typ av smink bör väljas utifrån vad du har för underton. Det gäller allt från ögonskugga till läppstift.  För dig med kall hudton fungerar det väl med blått, lila, grönt, rosa, svart och vitt. För dig med varm hudton gäller varma färger så som orange, gul, brunt, rött och olivgrönt. Neutrala hudtoner kan testa sig fram för att hitta rätt, då det kan vara en mix av båda du behöver.

Varm hudton – varma färger

Du som har en varm hudton du passar för det mesta bra i varma färger oavsett om det gäller smink eller kläde. Du kan satsa på färger så som gult, orange, brunt, crèmebeige och kamel.

Neutral hudton – alla färger

Neutral hudton är helt enkelt en mix av varm och kall och fördelen med det är att du passar då i alla färger!

Kall hudton – kalla färger

En kallare hudton passar bäst med kalla färger. Till kalla färger brukar blått, lila, magenta och rött räknas till.

Förhoppningsvis kan du med dessa bra råd för smink och kläder hitta de färger som passar dig och din hudton!

Så vet du vilka färger du passar bäst i