Kanske det är så att du har precis byggt klart dina drömmars hus och att detta nu ska inredas? Då kan det vara skönt att få lite goda råd för inredning. Att inreda ett helt hus kan vara en utmaning, men samtidigt fantastiskt kul. Genom att satsa på att göra en bra inredning och få till rätt miljö, så skapar du både trivsel och trygghet i ditt hem. Ett bra tips är att försöka hitta en röd tråd genom hela inredningen. Det kan vara en viss färgskala till exempel. Samtidigt är det bra att anpassa inredningen efter alla som ska bo i huset och era olika behov.

Andra goda råd för inredning är att du satsar på långsiktighet och förvaring. Även om många tänker på det visuella när man talar om inredning, så är det minst lika viktigt att du inreder funktionellt.

Smarta inredningstips

När du står inför att inreda ett helt hus, våga välja en annan färg än bara vitt på väggarna. Du måste inte ta en mörk färg eller en färgstark kulör, men du kan mjuka upp känslan i det nybyggda huset genom att ha annat än bara vitt.

Ett annat bra tips, för inredningen, är att använda dig av textilier. Det gäller då allt från gardiner till mattor, kuddar, och filtar.

En klassiker som alltid funkar inom inredning, det är naturmaterial. Du kan med fördel plocka in både trämaterial och växter i din inredning. Det ger en varm och ombonad känsla.

Tänk på storleken på mattan! Satsa gärna på en stor sådan. Ett vanligt misstag är att välja en matta som är alldeles för liten för möbleringen. Det är inte så snyggt att ha en allt för liten matta under matbordet eller vid soffgruppen. Det ger en obalanserad känsla! Bättre då att välja en stor matta som alla möbler får plats på.

Våga även möblera utan att ställa allt längs med väggarna. Här i Sverige är det vanligt att just ställa alla våra möbler längs med väggarna. Men det är inte fel att placera möblerna längre in mot rummens mitt. Det kan göra en stor skillnad i hur ett rums rymd upplevs. Bland annat kan du testa att ställa soffan, så att dess soffrygg hamnar med ett mellanrum från väggen med 10–15 cm.

Om du satsar på att ha kuddar, se då till att skapa harmoni bland dem. Du kan till exempel ha ett par mönstrade kuddar, samt ta en eller ett par färger som finns på dem och ha det i dina enfärgade kuddar. Dessa kuddar kan väga upp samt samspela bra med de mönstrade kuddarna och det gör att det blir en mer genomtänkt helhet.

Satsa på snygga stilleben

En snygg inredningsdetalj, det är att skapa stilleben av dina favoritsaker. Genom att ställa dem i grupp tillsammans så blir det inte så rörigt om du ställer ut alla dina saker här och där. Du kan samla dem på en bricka till exempel. Tänk även på kontraster, ha högt mot lågt, runt mot kantigt och hårt mot mjukt.

Smarta tips för att inreda nya huset